montreali nemzetközi filmfesztivál

Magyar világpremierek a montreali filmfesztiválon


Nyolc magyar film, köztük öt világpremier is látható lesz az augusztus 23-án kezdődő montreali nemzetközi filmfesztiválon, amely egyike a világ 15 A-kategóriás seregszemléjének.

A versenyprogramban Topolánszky Tamás Yvan a világhírű magyar rendezőről, Kertész Mihályról (Michael Curtiz) és a Casablanca című filmklasszikus születéséről szóló, Curtiz című alkotása, valamint Szász Attila (A berni követ, Félvilág) egy szovjet kényszermunkatáborba hurcolt nő tragikus történetét bemutató, Örök tél című rendezése kapott meghívást – olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap szerdai közleményében.

Az első filmek versenyében indul Schwechtje Mihály Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 című “tini thrillere”, amelynek témája az internetes zaklatás.

A dokumentumfilmek között versenyez Elek Dóra Világlátó Baltazár című munkája.

Nagypál Orsi Nyitva című első mozifilmje a Fókusz elnevezésű válogatásába kapott meghívást.

A Filmalap támogatásával készült, szókimondó romantikus vígjáték a monogámia lehetetlenségéről és alternatíváiról szól Radnay Csilla, Kovács Lehel, Jordán Adél, Péterfy Bori, Ötvös András, Lénárdt Laura és Brasch Bence szereplésével. A Nyitva a magyar mozikban októbertől lesz műsoron.

Sándor Pál bohém komédiásokról szóló, Vándorszínészek című legutóbbi alkotása a World Greats programban lesz látható Montrealban.

A 19. századi vándorszínészek életéről szóló filmben Martinovics Dorina, Mohai Tamás, ifj. Vidnyánszky Attila, Nagy- Kálózy Eszter, Gáspár Sándor, Hegedűs D. Géza és Rudolf Péter szerepel.

A rövidfilmek között Pápai Pici Varjúháj és Molvay Norbert Jövő szerdán című alkotása versenyez.

A fesztiválon tartják a Curtiz, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-), a Nyitva, a Varjúháj és a Jövő szerdán világpremierjét is.

(MTI)

Fotó: librarius.hu/ Mayer Bernadette

Hozzászólások