„Az én szavazatom úgysem számít”


Egyre közelebb és a közelebb kerül az április 8-i országgyűlési választás időpontja. A részvételi arány igen magasra becsülhető Hódmezővásárhely példáján okulva. Azonban még mindig vannak, akik a sokunk által ismert frázisokkal takarózva vonják ki magukat az ország jövőjének befolyásolása alól.

„Mindegy ki nyer, úgyis lopnak.” „Az én szavazatom úgysem számít, le van ez már játszva.”

Sokan ilyen és ehhez hasonló mondatokkal zárkóznak el a politikai véleménynyilvánítástól. Nem sűrűn adatik meg a lehetőség, hogy a nép kifejezhesse véleményét a politikáról olyan módon, hogy annak jelentős hatása legyen a jövőre, a jövőnkre nézve. Április 8-a egy ilyen alkalom lesz. Egy alkalom, hogy minden választópolgár elmondhassa az álláspontját az országban kialakult politikai életről. Teljesen érthető, hogy sokan belefáradtak a hazánkban kialakult politikai harcokba, az örökös egymásra mutogatásba, az ígéretekbe, a sárdobálásba, a demagógiába, az arroganciába. Ezért pedig az elmúlt 30 év politikai főszereplői tehetők felelőssé. Jobb is volt – és még mindig az – nekik, ha a nép árgus szemeit nem rájuk szegezi. A politikai gyakorlat pedig a mindennapokba is beissza magát. A politikusok példáját követve az emberek sem folytatnak érdemi párbeszédeket a közéleti ügyekkel kapcsolatban. Mindenki csak szajkózza a magáét, a másik mondanivalójára pedig alig fordít figyelmet. Így mennek tönkre barátságok, így lesznek oda állások. A választások után ez is megváltozhat.

Én már a rendszerváltás után születtem, ebben nőttem fel és bizony velem is előfordult, hogy az ország ügyeitől elfordulva egy ideig nem követtem a hazánkban zajló eseményeket. Mire ismét visszakerültem a közélet vérkeringésébe olyan dolgokat láttam és hallottam, hogy bizony csak vakargattam a fejem. Sokan azonban – nem csak az én generációmból – nem tértek vissza, lemondtak arról, hogy kövessék mi is zajlik Magyarországon a közvetlen környezetükön kívül. Talán most ez változni látszik. Én is mindenkinek azt tudom javasolni, hogy menjen el szavazni, akárki mellett is teszi le a voksát. Éljen a demokrácia azon kiváltságával, hogy választhat és változtathat. Tájékozódjon a pártokról és azok programjairól, használja az eszét, gondolkozzon, mi lenne a legjobb az embereknek és az országnak? Sokan nem fogunk olyan pártot találni, amelyek maradéktalanul megfelelnének a nézeteinknek, ami hiánytalanul tudna minket képviselni. Nincs azzal semmi baj, ha felismerjük az általunk preferált párt hibáit, a vak fanatizmus komoly gondokhoz vezethet. Szánjon rá némi időt, hogy megismerje a lehetőségeket, majd menjen el szavazni, így április 8-a után senki nem mondhatja, hogy nem vette ki a részét az ország ügyeivel kapcsolatban. A szavazás maga nem sok időt vesz igénybe, az utánajárás pedig annyit, amennyit rászán az ember. Könnyedén el lehet veszni a közügyek kusza részletei között. A médiára pedig emiatt még nagyobb nyomás és figyelem nehezedik. Tájékozódjanak több forrásból, ne csak a megszokott csatorna híradóját nézze, vegyen ennyi fáradtságot a választások előtt, hiszen könnyen meglehet, hogy csak egy párt szemszögéből ismeri meg így az eseményeket. Az egészséges kételkedés, a kritikus gondolkodás az egyik legnagyobb fegyver, amit használhatunk jövőnk formálásának érdekében.

Pete Tamás

Hozzászólások